Ull
Håller oss varma
Över hela jorden, har människan har använt ull i tusentals år. Varför? Jo, ull är den textil som är överlägsen när det gäller att hålla oss varma. Men ull är bra på så många fler sätt. Ibland är faktiskt ull nästan som trolleri.
Ull är fårets hår
Av ullen kan vi karda och spinna garn. Av garnerna kan vi sticka och väva tyger. Av tyger kan vi göra till exempel kläder och inredning.
Även andra djur än får har ull. Till exempel getter, kameler, kaniner och alpackor. För att använda ullen klipper man djuren, men vissa djur fäller ullen av sig själv. Ullen växer ut och vi kan klippa om och om igen. Djuren mår bra av att bli klippta.
Ullen från olika djur ser olika ut
Alpackans ull är väldigt fin och mjuk och den är varmare än fårets ull. Av getens skägg görs de allra mjukaste sjalar. Ryafåret har långa tjocka och glansiga hårstrån.
Att ull ser olika ut gör att den får olika egenskaper. Olika ull kan därför användas på olika sätt och till olika ändamål. Men i stort sätt fungerar all ull på samma sätt. Den är varm, mjuk och miljövänlig.
Ullen har många bra egenskaper. Fler än vi ofta tänker på.
Vi reder ut begreppen
- Ull är fårets hår. Ett hårstrå av ull kallas fiber.
- En textil av ull, till exempel garn och tyg, kallas ylle.
- Ull klipps från fåret och sedan växer den ut på nytt igen.
- Fårskinn får man efter slakt, när man tar tillvara på skinnet med pälsen på.
Vad kan du göra av ull?
Du kan spinna garn av ull. Av garnet kan du sticka, virka eller väva tyger – göra textilier. En textil gjord av ull kallas ylle.
Du kan även tova ull. Ull kan faktiskt bilda tyg helt av sig själv. Man säger att den filtar sig. Ull är det enda materialet som kan göra det. Av det tovade tyget kan du sy kläder eller andra saker.
Du kan tova ullen till en speciell form direkt utan att behöva klippa och sy. Till exempel till ett par skor.
Du kan göra skulpturer av ull när du tovar den.
Du kan använda ull som stoppning för att göra varma mjuka täcken och madrasser.
Ull och värme
Ull är speciellt bra på att hålla oss varma. Även om ullen blir blöt så värmer den. Det är därför att ull tillverkar värme när den blir fuktig.
Om du blir blöt eller svettig i ett plagg av bomull eller fleece börjar du ofta frysa efter ett tag. Men ett ylleplagg håller dig varm trots att du är svettig.
Men om du blir riktigt plaskvåt när det är kallt kommer du att frysa även i yllekläder.
Kan tvätta sig själv
En annan bra sak med yllekläder, är att de inte luktar illa när de blir svettiga. Ylle kan tvätta sig själv om det får hänga ute på vädring. Det beror på att smuts och svettpartiklarna inte kan tränga in i själva ullfibern. Smutsen ligger på ytan och försvinner med luft och vind.
Kläder för alla väder
Ull är fårets kläder. Den är till för att skydda mot alla väder, mot kyla, regn, vind och sol. Därför fungerar ullen så bra att använda till kläder och skydd även för oss människor.
Vi sa nyss att ullen håller oss varma. Men den kan också hålla något kallt. Det är för att den är bra på att isolera.
En kall läsk håller sig kall längre om du lindar in den i en ylletröja. Eller stickar ett yllefodral till flaskan.
Rätt ull på rätt ställe
Det finns olika typer av får och deras ull kan ser olika ut. Vissa fårraser har grov ull med långa styva hårstrån och andra har kort ull med mjuka krusiga strån. Och så finns det alla möjliga kvaliteter där emellan.
Ett ullhårstrå kallas ullfiber.
Olika ull passar att använda till olika saker. Mjuk, finkrusig ull passar bra att använda till mössor, vantar och till kläder nära kroppen. För den kliar inte. Styv ull kan klia och den passar därför bättre till sittunderlag, skor och ytterplagg.
Gamla fårraser har både bottenull och täckhår. Bottenullen är ofta mjuk och kort. Täckullen har längre fibrer som är glansiga och styva. Bottenullen passar därför till kläder du bär närmast kroppen. Medan den stickiga täckullen passar till ytterplagg, eftersom vätan lätt rinner av den. Man har avlat fram nyare fårraser som har enbart mjuk bottenull eller styv täckull.
Varför kliar och sticks det?
En tunn, fin fiber upplevs mjuk eftersom den ger vika när den träffar huden. En tjock, spänstig fiber stöter mot och gör huden irriterad. Vi upplever att det kliar.
Skyddar mot brand
Ull brinner inte. Den slocknar av sig själv om den sätts i brand. Därför är det bra om du har yllekläder när du eldar, grillar eller är på majbrasa.
Kläder av syntetfibrer, som fleece, nylon, och akryl är lätta att sätta eld på. En liten flygande gnista kan smälta hål på din jacka. Dessa tyger kan smälta fast på huden och ger dig ordentliga brännskador. Men ett ylleplagg tar inte ens eld. Inte i första taget i alla fall. Ull brinner först när det är extremt hett.
Ull är naturlig och miljövänlig
Ull är ett naturmaterial, det betyder att det kommer helt och hållet från naturen. Får kan tillverka ull av att bara leva, äta gräs och dricka vatten. De behöver inte ens en uppvärmd ladugård. De mår bra av att vara utomhus, bara de har ett skjul att gå in i för att få skydd mot regn och vind. Även om fåren själv ofta väljer att vistas utomhus i alla väder.
Gräs + vatten + får = ull
Det behövs inga fabriker för att framställa ull. Och du kan använda den direkt efter att du klippt fåret. Spinna, väva och tova.
Men för att ta hand om stora mängder av ull, har behövs industrier.
Tillbaka till naturen
Ull är nedbrytbar. Ull och textilier gjorda av ull kan läggas på komposten och brytas ner till helt ofarliga och naturliga ämnen. Men om ullen är behandlad, till exempel färgad, kan dessa ämnen vara farliga för miljön.
Ull kan också återanvändas. Då hackas den sönder i småbitar och görs om till nya textilier.
Lär dig mer om ull
Klicka HÄR! så hittar du fördjupad fakta om ull.
Klicka HÄR! för att komma till Slöjda med ull.
Film om garn