Sy en kaffepåse
Beskrivning och bilder av Aili Maria Sivsdotter.
Kaffepåsar är vanliga i både samisk och nordsvensk tradition. De kan ha små variationer i form och utförande. De nordsvenska har vanligen skinn som mellanlägg i sömmarna medan de samiska ofta har mellanlägg i vadmal. De nordsamiska påsarna är ofta mer rynkade än sydsamiska. Men som alltid spelar också personligt tycke och smak in när slöjd formges.
Idag har kaffepåsar blivit populära att använda i friluftsliv i hela landet.
Du behöver
Material
- Ca 1,5-2 kvf mjukt skinn.
- Remsor av vadmal eller annat lämpligt tyg.
- Falsk sentråd
kvf= kvadratfot=30×30 cm
Verktyg
- Skinnål.
- Sax
Mönsterdelar
Rita av mönsterdelarna på skinnet med blyertspenna och klipp ut dem:
- 1 överstycke
- 2 st fram/bakstycken
- 2 st sidostycken. Om du hellre önskar göra en enda lång remsa så går det också bra.
Klipp också ut en tunn remsa (3 – 4 mm bred) till snodden som används för att stänga påsen.
Markera mitten på bak/framstyckena. Om du vill rynka sidostycket så markerar du även var du tänkt börja och sluta rynka.
Längden på sidostyckena beror på hur mycket din påse ska rynkas, eftersom det är sidostyckena som rynkas. Mycket rynkning = längre sidostycke.
Lägg de båda sidostyckena med rätsidorna mot varandra. Vik en vadmalsremsa dubbel och lägg emellan = mellanlägg. Den vikta sidan ska hamna på påsens rätsida. Sy ihop.
Att klippa ut sidostycket i två halvor gör att det går åt mindre skinn. Finns gott om skinn kan hela sidostycket klippas ut i ett stycke.
Lägg sidostycket och ena bak/framstycket räta mot räta. Lägg in en vadmalsremsa på samma sätt som tidigare. Sy ihop ner till rynkmarkeringen. Börja rynka genom att göra små veck på sidostycket. Fortsätt rynka till slutmarkeringen. Se till att mitten på sidostycket hamnar längst ner på fram/bakstycket.
Gör likadant med andra fram/bakstycket. Vänd påsen till rätsidan och beskåda ditt fina arbete!
Dags för överstycket. Vik ned en kant (5 mm) längs ena långsidan och sy fast med en söm.
Detta blir påsens övre kant kring öppningen.
Klipp en kort remsa (ca 12 cm lång och 0,5 cm bred) och klipp den i två tunna remsor. Klipp inte ända ut, låt den hålla ihop i ena änden. Tvinna en snodd precis som på nyckelremmen. Titta HÄR!
Böj snodden till en ögla och surra ihop ändarna med stark tråd.
Vik påsens överdel så att rätsidan kommer inåt och lägg in en vadmalsremsa. Lägg också in den lilla tvinnade skinnöglan strax nedanför mitten på överdelens höjd. Kontrollera att måtten stämmer mot den färdigsydda underdelen, innan du syr ihop överdelen. Om påsens underdel bli lite vidare än överdelen så kan du lägga någon lite rynka för att de ska passa ihop. |
Vänd och kontrollera storleken igen så att de båda bitarna passar ihop innan du tar nästa steg. Känn efter att öglan sitter stadigt fastsydd. |
Vänd överdelen avig igen och trä den över påsens nederdel så att rätsida kommer mot rätsida och kantfållen som du sydde är riktad nedåt.
Lägg in mellanlägg (dubbelvikt vadmal) mellan de båda påshalvorna och sy ihop dem.
Tvinna ihop den långa skinnremsan du klippte ut i början av arbetet så att du får en stadig snodd.
Klipp eller riv några korta remsor av vadmal eller skinn så du kan tillverka tofsar.
Behöver du repetition på att tvinna lädersnodden? titta Här!
Klipp ett litet hål i mitten på skinnet/vadmalsbitarna som ska bli tofsar. Trä in ena änden på snodden i hålet och sy fast med några stygn. Gör likadant med andra änden av snodden. Klipp till tofsarna i den form du vill ha. |
Vik den långa snodden på mitten och trä fast den i den lilla öglan du sydde fast i påsens överdel.
Nu är kaffepåsen klar! Ge dig själv en klapp på axeln för ett väl utfört arbete. Snyggt jobbat!
Skinnpåsar och pungar kan naturligtvis användas till mycket annat än kaffe. Anpassa storlek och form efter vad du ska använda din påse till.
På bilden syns både en kaffepåse med mellanlägg i vadmal och en mindre skinnpung med mellanlägg i skinn.