Många restaurangkockar vill enbart använda björkrisvispar i sin matlagning för att de visparna är så bra. Visparna är ganska svåra att få tag på eftersom det inte är så många som slöjdar björkrisvispar numera.
Men du kan göra en bra visp själv!
Du behöver
Verktyg:
- Sekatör eller trädgårdssax
- Täljkniv
Material:
- 25-30 kvistar tunnt björkris
Gör så här
När björken har små utslagna löv (de kallas för ”musöron”) på försommaren savar trädet. Då är det lätt att skala av barken av tunna björksly-kvistar .
Skala kvistarna innan du klipper av dem från busken. Du kan tillverka en enkel ”skalare” av en kraftigt gren cirka 50 cm lång. Med kniven klyver du den i märgen cirka 20 cm ner. Den ska fortfarande hålla ihop längst ner, så du har ett skaft att hålla i.
För in buskens grenar i klykan som bildades där du klöv grenen. Kläm ihop klykan över björkkvisten och dra den utåt mot kvistens topp. Nu skalas björknävret av så de tunna kvistarna blir nakna. Kanske behöver du dra med klykan flera gånger för att få av nävret, men var försiktigt så toppkvistarna inte går av. Du behöver 25-30 kvistar till en bra visp. Det är smart att ta några extra kvistar i reserv.
Ta hem kvistarna och låt dem torka inomhus 1-2 dagar. När de torkar krymper de lite. Om du binder vispen direkt när kvistarna är fuktiga, så blir vispen lite lös i bindningen när alla kvistar torkat.
Spara 3 kvistar som har få grenar. Lägg dem direkt i en plastpåse i kylskåpet. De ska du binda ihop vispen med, så de får inte torka ännu.
När kvistarna torkat, ska du binda ihop dem till en visp. Du binder med 2 vidjor. En vidja är en tunn färsk björkgren som tvinnas mellan fingrarna så den blir snodd. Då blir den seg och stark och går att binda med. Du använder kvistarna som du haft i kylskåpet till vidjor. Skär försiktigt av alla smågrenar på vidjekvistarna så det bara blir en lång rak gren.
Håll ihop de torkade kvistarna i ett knippe. Sitt ner och hålla fast vispknippet mellan knäna när du binder med vidjan. Stoppa in tunnaste änden av vidjan i mitten av grenknippets tjocka sida ( låt den tunna biten hänga utanför 15 cm), som ska bli vispens handtag.
Håll i vidjans tjocka ände och tvinna den så den blir snodd cirka 10 cm alldeles intill vispens handtag. Vira den sedan ett hårt varv runt vispens handtag. Tvinna den igen så den blir snodd 10 cm till. Vira ett hårt varv till. Upprepa samma procedur igen så du får 3 hårda lindade varv runt visphandtaget.
Skär ett snitt på vidjas tjocka ände så den blir spetsig. Stick den under de tvinnade varven och dra åt, så den låser bindningen du gjort. Om det är så hårt virat att du inte får igenom spetsen kan du ta en blyertspenna och trycka ner under bindningen för att skapa utrymme för vidjans spets. Det är bra om du kan dra till riktigt hårt.
Gör sedan en likadan bindning med nästa vidja en bit längre ner på skaftet.
När båda vidjorna sitter på plats tar du kniven eller sekatören och klipper skaftet jämnt i bakänden och klipper sedan av topparna på kvistarna så vispen får lagom längd. Vispen ska inte vara spretsig i toppen, då blir den inte bra att vispa med.
Så här ser vispens handtag ut när det är klart. Den tredje kvisten som du la i kylskåpet var en reservkvist, ifall en av dina vidjor skulle gå av.
Nu är vispen klar! Bra gjort!
Nu kanske det är dags att vispa ihop en sockerkakssmet?
På bilden syns en ny och en gammal visp. Den undre har fått en specialbindning i handtaget.