Bryna kniven
Viktigt med skarp egg!
När du täljt ett tag med din kniv behöver du bryna den för att få tillbaka en riktigt bra skärpa. Du kan använda diamantbrynen eller naturbrynen som till exempel sandsten.
Brynstenen ska vara blöt av vatten när du bryner. Lägg kniven med slipfasen tätt ner mot stenen. Skjut kniven fram och åter eller i cirklande rörelser över brynet. Vänd kniven emellanåt och bryn på andra sidan. Känn med en nagel mot eggen efter ”skägget” som bildas på eggen när du bryner. Fortsätt bryna till skägget är borta på båda sidor.
Efter bryning är det bra att strigla kniven. Bred ut lite slippasta på en slät brädbit, till exempel Autosol som finns att köpa på bensinmackar. Dra knivbladet baklänges, med knivryggen först och slipfasen ner mot slippastan. Ett par drag på varje sida räcker. Torka rent knivbladet och sedan är du åter redo för vassa täljtag.