En stor trägaffel är bra att ha när du lagar mat, till exempel kokar pasta, fräser färs eller blandar ihop en bulldeg. Om du dessutom täljer en matchande sked, så kan det bli ett salladsbestick.
Den här gaffeln är skuren i asp. Björk, sälg eller al passa också bra.
Du behöver
Verktyg
- Täljkniv
- Smidig såg
- Borr 10 mm
Material
- En bit lövträ 50×15 mm, längd ca 270 mm
Gör så här
Rita upp en mittlinje på träbiten.
Rita upp hur gaffeln ska se ut, eller gör först en pappersmall som du ritar av på träbiten.
Spänn fast träbiten i bänken eller på annat sätt. Borra ett hål i varje glugg mellan gaffelns tänder. Använd en borr som har samma diameter som mellanrummet mellan tänderna.
Såga försiktigt ner mot de borrade hålen längs med tändernas insidor.
Spänn loss träbiten. Tälj fram gaffelns form. Runda av alla kanter. Forma handtaget så det blir skönt att hålla i.
När du är nöjd med formen lägger du ifrån dig kniven. Om du täljt i rått behöver gaffeln torka nu. Läs mer HÄR!
Om du vill kan du måla skaftet. Gaffelns tänder kan vara obehandlade eller oljade.
Färdig! Mot köket!