Binda & fläta korgar
Det finns två grundtekniker för att tillverka korgar – fläta eller binda.
Bundna korgar
En bunden korg är uppbyggd av en stödtåga och en bindtåga.
Stödtågan är det material som viras som en spiral som blir större och större. Den bildar själva skelettet i korgen. Stödtågan behöver något som binder ihop och håller den på plats – en bindtåga.
Bindtågan fogar ihop så att det bildas en korg. Bindtågan är alltid tunnare än stödtågan och kan viras, sys eller virkas.
Här hos oss i norden, har man traditionellt bundit korgar i rot. Man använder då en tjockare rot som stödtåga och en tunnare rot som bindtåga som ”syr” ihop korgen.
I varmare länder har man använt samma teknik men ett annat material, till exempel gräs.
Flätade korgar
En flätad korg är gjord i samma teknik som en väv. Två material är vävda eller flätade vinkelrätt mot varandra.
Flätade korgar kan vara gjorda i material som näver, rötter, vidjor, spån och rotting.
På bilden här under ser du en korg som är flätad av rötter från en gran som vuxit i Timrå.
Korgar av återbrukat material
Korgar går utmärkt att göra av återbrukat material. Tygremsor, packsnöre, elsladdar, remsor av gamla kaffepaket kan fungera.
Korgprojekt
Korgar i hela världen
Ett av människans tidigaste hantverk
Korgen är ett av människans tidigaste hantverk. Och fast hantverket är så gammalt, ser korgar i princip likadana ut och är gjorda i samma teknik än idag.
Över hela världen
Korgar tillverkas och används över hela världen. Materialet varierar beroende på vad man har tillgång till. Här i norden är det vanligast att fläta eller binda korgar i näver, spån och rötter medan man i varmare delar av världen ofta använder gräs och blad.
I samlingarna på Västernorrlands Museum finns många fina gamla korgar. Flera av dem är flätade av näver, ett material vi har god tillgång till här i Västernorrland.
Men korgarna, i samlingarna på Västernorrlands museum, kommer även från andra platser.
Hantverk från stenåldern
De tidigaste spåren av korgar är från yngre stenålder. Kvar finns endast avtryck i lera som förstenats. Själva materialet i korgen har för länge sedan brutits ner och försvunnit.
Under stenåldern levde människorna som jägare och samlare. De använde sig av rötter, kvistar och senor för att sammanfoga olika material.
De flätade korgar för att förvara och bära med sig mat och knöt och flätade ihop redskap för jakt och fiske.