Fördjupning ull

Vad är det som gör ullen så bra?

Ja, det finns många orsaker. Att den är helt naturlig är en och att den har så många fina egenskaper en annan.

Här kan du läsa om fördelarna med att den är naturlig. Och även fördjupa dig i några av dess egenskaper.

Textilindustrin försöker hela tiden utveckla nya material på konstgjord väg, som har samma egenskaper som ull. Men ullen är alltid överlägsen ändå.

En energisnål process är bra för miljön

Både produktion och förädling av ull är en energisnåla processer.

Fåren lever utomhus och behöver endast ett enkelt skydd mot vind och regn. De äter gräs under sommaren och hö under vinten. De behöver hela tiden tillgång till vatten.

Klipp från fåret och använd direkt

När man sedan ska ta hand om ullen är den redan färdiga fibrer att använda. Efter enbart rensning, sortering och tvätt är ullen redo för att gå till produktion av ylleprodukter.

Ull isolerar

Ullfibrerna är uppbyggda med en veckad struktur (som små fjädrar) som gör att materialet blir luftigt, dvs luft kan lagras i små rum inne i materialet. Material som innehåller stillastående luft isolerar bra och upplevs som varma. Ull kan alltså isolera på ett effektivt sätt.

Ullfibrernas struktur finns kvar även efter att man har spunnit ullen till garn, tovat den eller vävt av den. Ullfibrer som blivit till en ylletextil behåller alltså förmågan att isolera. En luftigt stickad/vävd/tovad ylletextil kan också lagra värme i små luftfickor i själva tygets struktur. Då blir den ännu mer isolerande.

Ull passar både när det är varmt och kallt

Alla naturmaterial andas, släpper igenom luft och fukt. Det gör alltså även ull. Men ull är bättre än andra material, på att ta upp upp svett och fukt, som bildats utanpå huden. Och även om ullen tar åt sig fukten så känns den inte fuktig. Det gör att kroppen lättare kan hålla en jämn temperatur vilket är bra både när det är varmt och kallt.

Men det betyder inte att du aldrig blir svettig och varm, eller aldrig kan frysa, i ett ylleplagg. Är det för varmt eller för kallt så kommer det att påverka din kropp oavsett vilket material du har på dig.

 

Ull värmer även när den är våt

Man blir oftast kall när man har blöta kläder på sig. Det är för att vatten leder bort värme från kroppen. 

Ylle har dock en unik förmåga att suga upp fukt (till en viss gräns) utan att tyget känns vått. När ullfibern tar upp fukt uppstår dessutom en kemisk reaktion som avger värme. Det gör att ullen värmer även när den är våt.

Men om dina yllesockor blir riktigt blöta, med en fuktighetsgrad över 35 %, så kommer de inte att värma längre.

Ull är formbar 

Ullens fibrer är elastiska och har stor draghållfasthet. Fibern kan dras ut på längden och sedan återgå igen. Egenskapen beror på att fibern är uppbyggd av veckade molekylkedjor, som små fjädrar.

Ull är däremot känsligt för friktion och nöts lätt. Slitstyrkan hos en ullfiber är beroende av hur den har behandlats, från vilken fårras den kommer, fårets ålder och hur fåret som burit ullen har mått.

Ylle skrynklar inte

Ylle skrynklar inte. Eftersom ullfibern är elastisk kan den dras ut och böjas och sedan återgå till sin ursprungliga form. Om ett tyg av ull är slätvävt kommer ullfibrerna att vilja ligga slätt. Om tyget skrynklas vill det genast tillbaka till sitt släta läge. Det innebär att ett ylleplagg kan återfå sin form bara av att ligga i garderoben.

Tova, valka, slå och dampa

Du  kan forma och skulptera ull genom att tova och valka den. Valkning kan ske genom mekanisk bearbetning mot ett underlag, genom att du stampar på den eller slår på ullen med ett slagträ.

En ullfiber kan få en ny form om det behandlas med värme och tryck, detta kallas dampning. Värmebehandling och mekanisk bearbetning, under tillräckligt lång tid, bryter delvis ner de ursprungliga molekylkedjorna och det bildas istället nya starkare tvärbindningar mellan olika molekylkedjor. Fiberns förmåga att återgå till sin naturliga struktur förstörs.

kokar kaffe på läger eld

Ull är naturligt flamsäker

Ull brinner inte med öppen låga. Fibern är uppbyggt av proteinet keratin som i sig är flamsäkert. Om ull väl har börjat brinna så underhålls inte lågan automatiskt av materialets förbränning utan den förkolnar och slocknar.

En annan anledning till att ull brinner dåligt är att ullen binder till sig vattenånga. Detta gör att antändningstemperaturen blir mycket hög.

Obehandlad ull är naturligt brandsäker, men olika behandlingar kan försämra ullens naturliga egenskaper.

Syntetiska klädmaterial kan vid brand, smälta på kroppen och orsaka stora brännskador, medan ullen istället skyddar. Brandmännens kläder är av ull.

Ylleplagg bör/behöver inte tvättas

Fårull innehåller lanolin (ullfett) vilket gör den vatten- och smutsavvisande. När ull bearbetas, till textil, tas dock en stor del av lanolinet bort och när vi tvättar våra ylleplagg så tvättar vi bort ytterligare av lanolinet. Då försämras ullens naturliga vatten- och smutsavstötande förmåga.

Ullfiberns yta har en fuktspärr vilket gör att den inte släpper genom vatten i flytande form men däremot i gasform. Fibern släpper alltså in vattenånga, men vätska med smuts och doft kommer inte in. Smuts- och doftpartiklar lägger sig utanpå fibern och kan därför lätt vädras bort. Fläckar behöver dock tas bort.

Skötselråd för ylle:

  • Vädra ofta.
  • Tvätta endast i nödfall. Om du måste tvätta så gör det för hand i 30 grader eller i maskin på ullprogram.
  • Använd hårschampo eller ulltvättmedel.
  • Ta bort fläckar utan att gnugga.
  • Rulla in plagget i en frottéhandduk och krama ur vattnet.
  • Lägg plagget plant på tork.
  • Mal och pälsänger tycker om ylle. Däremot gillar de inte malört, vitpeppar, kamfer, rödcederträ, cederolja och lavendel. Lägg detta bland dina ylletextilier för att förebygga angrepp.
  • Om du får insektsangrepp på textilier så lägg dem i frysen i minst en vecka.

Ull är nedbrytbar

Alla naturmaterial kan brytas ned och förmultna, så även ull. Ren ull går bra att lägga på grönsakslandet eller i komposten. Men bearbetad ull, dvs ylletextilier, är ofta behandlade med olika kemikalier, dels för att ge ullen vissa egenskaper men också vid färgning. Dessa kemikalier kommer ut i naturen om textilen komposteras.

Ett exempel är ull som är superwashbehandlad (går att tvätta i tvättmaskinen). Den har en plastbeläggning som inte kan brytas ned. Ullen bryts ned medan plasten, som vi inte kan se med blotta ögat, blir kvar i naturen.

Ull kan återvinnas

Ull går också bra att återvinna. Det sker mekaniskt, genom att textilen rivs isär, ullen kardas och spinns till nytt garn. Detta är en tuff behandling för ullfibrerna vilket gör att de blir kortare och mindre hållbara.