Ljuslykta

Ljuslykta av gratismaterial

Lyktan är inspirerad av gamla lyktor.
Modellen är lätt att förändra. Du kan göra en vanlig lykta, en lykta att fästa på väggen eller en ljusstake med handtag.
I galleriet längst ner på sidan hittar du inspiration till olika modeller.

Du behöver

Verktyg

  • Plåtsax
  • Arbetshandskar
  • Metallfil
  • Hammare, ev kulhammare
  • Stor spik eller mejsel
  • Borrmaskin eller handborr, borr 4 och 6 mm
  • Tvingman, skruvstycke eller snickarbänk att spänna fast i
  • Nål
  • Tuschpenna
  • Sax

 

 

Material

  • En bit plåt av konservburk
  • En rund bottenbit av torrt trä
  • Blompinne/rundstav 4-6 mm
  • Ritfilm
  • Kapsyl
  • Småspik
  • Lingarn, ev bivax

Gör så här

Lyktans plåtrygg

Den runda träbiten blir lyktans botten. Plåten bildar ryggen på lyktan och spikas fast mot bottnen. På bilden använder vi ett plåtlock från en kakburk.

Gör en pappersmall för ryggen, som passar i storlek till bottnen. Vik ett papper på mitten och klipp ut  halva formen. Vik upp papperet och du har en mall som är liksidig.

Lägg mallen på plåtbiten och ritsa konturerna av mallen med en spik. Eller tejpa fast mallen på plåten. Klipp ut med plåtsaxen.

Obs! När man klipper i plåt blir det sylvassa hullingar längs klippkanten. Använd arbetshandskar.

När du klippt ut formen, renklipp med en oöm hushållsax eller universalsax.

Fila sedan plåtens kanter och avsluta med fint slippapper.

Mönster

Med en kulhammare kan hela plåtens yta hamras. Kulhamra från plåtens baksida, så att ”bucklorna” sticker utåt på framsidan. Det ger en effekt som gör att ljuset sprids bättre från lyktan när den är tänd.

Du kan också mönstra plåten. Mönstret slås från ryggens baksida. Använd spikar som du rundat av spetsen på eller skruvmejslar. Slå med hammare.

Om du vill rita upp mönstret i förväg kan du tejpa plåtens baksida och rita upp mönstret med tusch på tejpen. Tejpen drar du sedan bort när du är klar.

 

Fäst ryggen

Böj ryggplåten rund så den passar bottenbiten.

Märk ut var värmeljuset ska placeras på bottnen och spika fast en kapsyl som värmeljuset ska stå på. Så undviker du brandrisk när lyktan är tänd.

Spänn fast bottnen och förborra innan du spikar dit kapsylen. Annars kan bottnen spricka när du spikar. Du kan göra borren själv av en avklippt spik i samma storlek som du ska spika fast kapsylen med.

Värmeljuset behöver stöd för att inte ramla av kapsylen. Spika två spikar på lämpligt avstånd framför värmeljuset, som håller det på plats. 

Skärmen

Nu ska skärmen framför värmeljuset tillverkas. Gör den av transparent papper. Till den här lyktan har vi använt ritfilm som arkitekter har till ritningar.

Markera på bottnen var ryggplåtens kanter slutar. Där ska skärmen fästas, kring två rundstavar, som du borrar ner i bottenplattan. Markera där du ska borra. Borra. Hålen ska ha samma dimension som rundstaven.

Mät lämplig höjd på rundstaven. Såga av eller använd kniven. Tälj dem lite rund i toppen eller tälj en knopp. Titta HÄR!

Sy skärmen

Mät hur lång pappersskärmen ska vara från rundstav till rundstav. Kom ihåg att pappersskärmen ska följa bottnens runda form. Lägg till cirka 10 centimeter på längden så du kan sy en tunnel i varje kortsida som sedan träs över rundstavarna. Mät önskad höjd på din skärm. Klipp ut.

Vik ena kortänden av pappersskärmen runt blompinnen och gör hål med nål där du ska sy. Du kan sy korsstygn, raka stygn eller vilka stygn du vill. Börja och avsluta med knutar. Om du vaxar sytråden så sitter knutarna bättre.

När första sidan är färdigsydd trär du den på ena rundstaven och mäter ut var nästa tunnel ska sys. Sy likadant på skärmens andra sida.

Fäst ryggplåten

Spika hål i ryggplåtens nederkant för att kunna spika fast den i bottnen. Ha en bräda under som skydd. Fila om det blir vassa kanter kring spikhålen.

När du ska fästa plåten i bottnen kan det vara bra att ha hjälp av en kompis.

Spänn fast bottenplattan i arbetsbänken eller i ett skruvstycke. Håll ryggplåten på plats och borra igenom det spikade hålen ner i träbottnen.

När du borrat första hålet spikar du fast första spiken. Fortsätt så till ryggplåten sitter fast runtom bottnen.

Sätt skärmen på plats.

Nu är ljuslyktan klar!

Vägghängd lykta

Vill du göra en lykta för väggen istället så kan du skapa din lykta med enbart en plåtbit. Du böjer den i 90 grader, så att den bildar både golv för ljuset och rygg mot väggen.

Säkrast är att använda värmeljus, eftersom höga ljus lätt kan tippa. Se till att värmeljuset hålls fast i lampetten så det inte kan halka av. En gammal veckad kakform kan fungera bra som ljushållare. Spika två hål i kakformens botten och surra fast den med tunn ståltråd.